ارتباط سلامت معنوی و هوش هیجانی پرستاران: یک مطالعه مقطعی در جنوب شرق ایران
جواد جعفری، محمدعلی زارع، رحیمه حسینی، نجمه صابری، مجتبی جعفری*
گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران ، mojaf۶۲@yahoo.com
چکیده:
زمینه و هدف: پرستاران با توجه به حرفه حساسی که دارند، مداوم تحت تأثیر تنشهای گوناگون قرار میگیرند به طوری که ابعاد مختلف سلامت جسمی، روانی و معنوی آنها را به مخاطره میاندازد و این موضوع میتواند بر کیفیت مراقبت آنها تأثیر گذارد. با این رویکرد مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با هوش هیجانی پرستاران انجام گردید.
روشها: مطالعه مقطعی حاضر به روش نمونهگیری در دسترس بر روی 165 پرستار انجام گردید. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت معنوی پالوتزین و الیسون و پرسشنامه هوش هیجانی برادبر- گریوز استفاده شد. دادهها پس از جمعآوری وارد نرمافزار SPSS ویرایش 18 شد و با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: میانگین نمره سلامت معنوی افراد مورد مطالعه 13/29±76/48 و هوش هیجانی آنها 16/68±118/80 بهدست آمد. از بین متغیرهای جمعیتشناختی تنها جنسیت با سطح سلامت معنوی ارتباط معناداری را نشان داد (0/016P=). همچنین بین سلامت معنوی با هوش هیجانی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (0/002P=، 0/274r=).
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد سلامت معنوی پرستاران در سطح متوسط و هوش هیجانی در سطح بالا قرار دارد. لذا پیشنهاد میشود در سطح بیمارستانها کارگاههایی جهت ارتقای سلامت معنوی از طریق تقویت هوش هیجانی برگزار شود. همچنین با دیدگاهی آیندهنگر پیشنهاد میشود در دانشگاهها به برنامههای درسی معنوی که مبتنی بر عوامل مرتبط با سلامت معنوی از جمله هوش هیجانی باشد توجه بیشتری شود.
واژههای کلیدی: سلامت معنوی، هوش هیجانی، پرستاران.
برای دریافت مقاله به تارنمای نشریه سلامت معنوی مراجعه فرمایید.